Functional Reformer Curcuit Training
מגוון תאריכים לבחירה

מדריך לבחירת קורס מדריכי פילאטיס מזרן ומכשירים

בית הספר לפילאטיס

מבוא:

קורסי הכשרה של מדריכי פילאטיס מזרן ומכשירים מתקיימים היום בלמעלה מ – 20 בתי ספר ברחבי הארץ. ההחלטה על מקום לימודים אינה פשוטה ולשם כך נוצר מדריך זה שמטרתו לשפוך מעט אור על השיקולים בקבלת ההחלטה.

הפיקוח בישראל על הכשרת מדריכים בתחום הספורט והתנועה:

תחום ההדרכה בחלק גדול מענפי הספורט והתנועה בישראל מפוקחים במסגרת חוק הספורט והתקנות מכוחו. הפיקוח נעשה ע"י מנהל הספורט, יחידה בתוך משרד התרבות והספורט. החוק קובע רשימה של מקצועות בהם העיסוק בהדרכה מחייב תעודת הסמכה ולשם קבלתה יש לעבור הכשרה רק במוסד לימוד מאושר בלבד העומד בסטנדרטים גבוהים ביותר בהיבט תוכניות לימוד, השכלה של מורים ועוד.
לשם ההמחשה, הכשרה של מדריך חדר כושר נדרשת להיות בהיקף של כ – 283 שעות אקדמיות. מתוך סך שעות זה מחויבים התלמידים בלימודי מקיפים בהיקף מינימלי של 89 שעות אקדמיות בתחום מדעי האימון.
הרקע המדעי הרחב הנ"ל נותן בסיס מקצועי איתן למדריכים ומאפשר להם לעסוק בתחום הדרכת הכושר והתנועה בצורה אחראית ומקצועית.
עם זאת, ישנם תחומים  רבים שהחוק לא קובע בהם חובה של הסמכה או אמות מידה נדרשת להסמכות. 
תחום הפילאטיס אינו נמצא תחת פיקוח של חוק הספורט מה שהופך את תחום ההכשרה לפרוץ וחסר אמות מידה אחידות, בדומה למה שקורה היום לתחומים הדרכת סטודיו אחרים.
קיימת שונות גדולה בהיקפים של קורסי ההכשרה של מדריכי פילאטיס, בתכנים שהם כוללים (למעט תרגילי הפילאטיס עצמם...) ובנושאי ההעשרה שהם מציעים במסגרת הקורס.

האם ביה"ס מציע תוכנית לימודי מדעים במסגרת הקורס?

אם מנסים לייצר הגיון כלשהו, הרי שמדריכי פילאטיס, לא רק שנתקלים באותם לקוחות כמו מדריכי חדר כושר, אלא שלרוב אף במקרים מאתגרים יותר מבינה של רקע פתולוגי וכו'.
ההגיון אומר כי לא סביר שמדריך הפילאטיס (כמו גם מדריך סטודיו קבוצתי אחר) הממוצע יהיה בעל בסיס מצומצם יותר במדעי גוף האדם בהשוואה למדריך חדר כושר.

תוכנית המדעים בקורס מדריכי חדר כושר, שנמצא בפיקוח של מנהל הספורט, היא כדלהלן:

  1. אנטומיה של מערכת התנועה (שריר - שלד) - 35 ש"א.
  2. אנטומיה ופיזיולוגיה של מערכות - עצבים, הובלה, נשימה, הורמונלית, חיסון, עיכול - 27 ש"א.
  3. פזיולוגיה של המאמץ - 10 ש"א.
  4. תזונת האדם במנוחה ובמאמץ - 17 ש"א.
  5. פ"ג ומחלות נפוצות - 6 ש"א.
  6. ניהול, שיווק ופסיכולוגיה - 6 ש"א.
  7. קורס מגישי ע"ר - 28 שעות אקדמיות.
  
בבואכם להשוות בין ההכשרות שונות, תוכלו להתייחס לקיומה של תוכנית לימוד מדעים, להיקפה וכמובן לאופן הלימוד שלה - לימודים פרונטליים / מקוונים סינכרוניים (מרצה מלמד בזמן אמת, עונה לשאלות וכו') / א-סינכרוניים (הרצאות מוקלטות מראש).

דרישות הקבלה לקורס:

  1. מטרת ההכשרה היא לאפשר לתלמידים לרכוש כלים מקצועיים והדרכתיים בתחום הפילאטיס על מנת להכינם להשתלבות מיטבית בשוק העבודה. לשם כך, ההיגיון אומר שנדרש רקע באימון / תרגול של התחום הנלמד (פילאטיס מזרן / מכשירים) – לא רק שניסיון זה מביא להחלטה מושכלת יותר על הבחירה להפוך למדריך פילאטיס אלא גם בקורס עצמו, יוכלו התלמידים להתמקד ברכישת כלים הדרכתיים ולא בלימוד ביצוע התרגילים בדומה למתאמן מן השורה.
  2. מבחן קבלה – בחלק בתי הספר מתקיימים מבחני קבלה במסגרתם מנסים להעריך את הרקע של המתעניינים ובמסגרת התנסות מעשית וראיון קבלה מנסים לחזות את סיכויי ההצלחה בקורס. מטרת מבחני הקבלה היא למנוע קבלת מועמדים, שסיכויי ההצלחה שלהם בקורס והעמידה בדרישות המזכות בתעודת הסמכה, נמוכים. עדיף למתעניין בלימודים לשמוע תשובה קצת פחות נעימה במבחני הקבלה אבל כזו שתמנע ממנו להשקיע זמן רב וכסף ולא להגיע אל התעודה הנכספת... וכל זה בהנחה שמטרת הקורס היא כזו שרק העומדים בדרישות אכן מוסמכים.
  3. דרישות קדם לקורס מדריכי פילאטיס מכשירים – ישנם בתי ספר בהם יש דרישה לתעודת מזרן וישנם בתי ספר שבהם אין דרישה כזו. ברמה "הפילוסופית מקצועית" חשוב לדעת כי האבחנה הקיימת היום בין הסמכה להדרכת מזרן להדרכת מכשירים היא תוצר מודרני שלא משקף את המציאות בה התהוותה שיטת הפילאטיס לפיה מדריך פילאטיס כולל הבנה ושליטה הן ברפרטואר המזרן והן במכשירים. ההפרדה שקיימת היום נובעת משיקולים רבים, בין היתר דרישות השוק מה שבפועל יצר ביקוש גדול ללימודים בקורסי המזרן ופחות במכשירים (קורס ארוך ועמוס וכן יקר). התוצאה הסופית נכון להיום – הביקוש למדריכי מכשירים בשוק הוא אדיר, אין מספיק מדריכים ובמיוחד חסרים מדריכים טובים... השיקול בבחירה של בית ספר, בהקשר זה, צריך לקחת בחשבון אפשרויות תעסוקה מגוונות (למי שמוסמך מזרן + מכשירים). מדריך שלא מכיר את המזרן יגלה הגבלה אפשרית בעבודה במקומות מסוימים בהם השיעורים בנויים חצי מזרן וחצי מכשירים ומעל הכל התפיסה המקצועית המקורית לפיה מורה לפילאטיס = מזרן + מכשירים.

תעודת הסמכה:

חלק מבתי הספר מציעים תעודות מטעם אותו מוסד וחלק תעודות מגופים שמקורם בחו"ל. תוקף התעודה בחו"ל רלוונטי בעיקר למי שמתכנן לעסוק בהוראת פילאטיס מחוץ לישראל וגם אז חשוב לדעת כי אין ארגון גג בתחום הפילאטיס שמכיר בהכשרות באופן בינאומי גורף. גם מי שעבר הכשרה מקומית יוכל לבקש תעודה באנגלית שבחלק מהמדינות בעולם תספק לצורך עבודה אך דברים אלו יש לבדוק באופן ספציפי באותה מדינה. הכרה של בית ספר ע"י ה – PMA (Pilates Method Alliance) מעידה על קיום פרוצדורה מנהלתית המבססת על תשלום לארגון ואינה מחייבת באמות מידה מקצועית. לעומת זאת, ישנם בתי ספר שהיקפי ותכני הקורסים בהם כוללים את תכני ההסמכה המקצועית של ה – PMA ובוגרי הקורסים הללו יוכלו לעמוד בהצלחה במבחן ההסמכה של PMA במידה ויחליטו לגשת אליו.

תכנים בקורס מדריכי פילאטיס:

פילאטיס היא שיטת תרגול מעמיקה, חכמה ורחבה והוראת פילאטיס היא מיומנות מורכבת. המיומנות דורשת למידה וחקירה מעמיקה של רפרטואר התרגילים, יכולת התאמה שלהם לאוכלוסיות שונותוהבנה תנועתית ברמה גבוהה. כדי להשיג את הנ"ל נדרש תהליך למידה משמעותי שלוקח זמן, תרגול והתנסות. קיימות פרשנויות רבות ומודרניות שלעיתים הנולכות רחוק מאוד מהמקור עד שלעיתים עולה השאלה האם מדובר בפילאטיס או בתרגול תנועה כללי (שיכול להיות נפלא) אבל פילאטיס הוא לא. כדאי להכיר את הגישות הקיימות של פילאטיס קלאסי ומודרני, להתנסות ולהבין איזו הכשרה אתם מחפשים. 

עלות הקורס:

על אף ההיקפים השונים של תוכניות הלימוד, השונות במחירים לא מאוד גדולה. בבואכם להשוות בין מחירי הקורס דאגו לשקלל את מס' השעות שתקבלו בקורס (לימודי מדעים יש?) יחד עם עלויות נוספות שיכולות "לצוץ" – קורס מגישי ע"ר, שיעורי תרגול בעלות נוספת ועוד.

מס' המשתתפים בקורס:

וודאו שיש הגבלה למס' המשתתפים בקורס, בעיקר עקרוני הדבר בחלקים של הלימוד המעשי. אמנם קבוצה קטנה אינה מבטיחה איכות גבוהה ומאידך קבוצה גדולה אינה מעידה על איכות נמוכה אבל חשוב שתהיה הגבלה של מספר המשתתפים (בד"כ עד 20 בקורסי מזרן ועד 10-12 בקורס מכשירים. זיכרו שלרוב קבוצות קצת יותר גדולות משקפות, בין היתר, את הביקוש שיש לביה"ס ולהיפך...

מגוון מכשירים בתוכנית קורס מדריכי פילאטיס מכשירים:

רוב קורסי ההדרכה של פילאטיס מכשירים כוללים תכנים לפחות על שלושת המכשירים המרכזיים של השיטה (רפורמר, קאדילק / וול יוניט והכיסא). הכשרה מקבילה על שלושתם מבטיחה השתלבות פשוטה יותר בשוק העבודה היות ורוב הסטודיואים לפילאטיס מכשירים משלבים בשיעורים עבודה על מגוון מכשירים זה.
כמו כן, כדאי לוודא שהקורס מלמד עבודה בפיצול (יכולת להעביר שיעור על מספר מכשירים שונים במקביל) כיוון שגם זו דרישה שקיימת בשוק העבודה.

סגל ההוראה:

היות ושיטת פילאטיס כוללת רפרטואר תרגילים סגור ומוכר יוצא שהתכנים "היבשים" בקורסים המתקיימים בבתי הספר השונים הם די דומים. הערך המוסף המרכזי אותו יכול קורס להקנות נובע לרוב מהרקע, ההשכלה, הניסיון והיכולות של מורה הקורס. היכולת לחלוק ניסיון של שנים בהדרכה, התמודדות עם סוגים שונים של אוכלוסיות, השתתפות בקורסי המשך והשתלמויות לאורך השנים – כל אלו הופכים את המורה של הקורס לגורם מכריע באיכות תהליך ההכשרה.

די בקלות אפשר לברר פרטים על המורים שמלמדים קורסים - רקע אקדמי, ניסיון בהוראת קורסים, מעורבותם בכנסים מקצועיים והכי חשוב - חוו"ד של בעלי סטודיואים לגבי הבוגרים של הקורסים הללו.
מעבר לכך, יש עניין של חיבור אישי למורה ולכן רצוי מאוד לפגוש את המורה ולהתנסות בשיעור שלו טרם קבלת ההחלטה על בית הספר בו תלמדו.

האם יש משקל ל"שם" של ביה"ס?

נכון שבסופו של דבר איכות של מדריך נבחנת בשיעור ולכן מדריך טוב יזכה חהערכה והצלחה בלי קשר להיכן עבר את ההכשרה. עם זאת, נכון יהיה לומר כי בעלי סטודיו רבים, למודי ניסיון, לומדים להכיר את איכות מסיימי הקורסים מבתי הספר השונים וישנה העדפה לבוגרי קורסים מסויימים על פני אחרים. 
רוצים לדעת קצת יותר בעניין הזה? הריצו כמה חיפושים בקבוצות רלוונטיות בפייסבוק ותקבלו תמונת מצב של מאות דיונים שהתקיימו בנושא.

סיכום של שיקולים שכדאי להביא בחשבון בבחירת קורס הכשרה:

  1. היקף ותכני הקורס.
  2. דרישות הקבלה (לא קיבלו אתכם למקום אחד ולמקום שני כן... חומר למחשבה...).
  3. מיקום – כדאי שיהיה לכם נוח להגיע.
  4. תעודה – אם מתכוונים ללמד בחו"ל, בררו לגבי הנושא של התוקף.
  5. בקורס פילאטיס מכשירים – מהם המכשירים עליהם תוסמכו ללמד? דרישות הקדם (תעודת מזרן וכו').
  6. ה-מ-ו-ר-ה!!!
  7. ימים ושעות בהם מתאפשר לכם ללמוד.
  8. מחיר.

מקווים שהצלחנו לשפוך קצת אור בקרב המתלבטים וכמובן שמוזמנים לפנות עם שאלות נוספות ע"י מילוי דף פרטי יצירת הקשר, ואחד מיועצי הלימודים שלנו יחזור אליכם בהקדם האפשרי.

לצפיה בצוות המורים לחצו כאן

לקבלת ייעוץ לימודים חינם לחץ כאן

- ייתכנו שינויים במועד פתיחת/סיום הקורס
- מספר המקומות בכל קורס מוגבל
- פתיחת הקורס מותנית במספר משתתפים מינמלי


 
התקשרו 03-5221242
או מלאו את הטופס.
צוות הג'ימנסיה יחזור אליכם
בהקדם האפשרי:
    

 

הג'ימנסיה - בית הספר להסמכת מדריכי כושר ותנועה

מרכז ויצמן - רחוב ויצמן 14, תל-אביב
טלפון: 03-5221242

הצהרת נגישות