Functional Reformer Curcuit Training
מגוון תאריכים לבחירה

מהי החשיבות לפעילות גופנית בגיל מבוגר ועד איזה גיל מותר/רצוי להתאמן?

מאת: שרון שטרית קורנליוס, M.Sc.PT, רכז קורס מדריכי פעילות גופנית לגיל השלישי בבית הספר.


בשנים האחרונות אנו עדים למגמה משמעותית של עליה בתוחלת החיים בעולם כולו ובישראל, כפועל יוצא של איכות חיים גבוהה יותר, התפתחות המדע והרפואה, והמודעות לבריאות הפרט והחברה. העלייה בתוחלת החיים הינה דבר מבורך מחד אולם טומנת בחובה בעייתיות מסויימת מבחינת תחלואה, מוגבלות ונכות הצפויים עם העלייה בגיל. בעיות רפואיות, וסיבוכים אפשריים בעקבותיהן, אשר הסיכוי להן עולה עם הגיל מהוות נטל כבד על מערכת הבריאות, גורמות לתמותה ופגיעה באיכות החיים של האדם. כמו ברפואה, כך גם בשאר התחומים שנושקים לו יש חשיבות רבה לנושא המניעה הראשונית- מניעת הופעה של מחלות, פציעות וסיבוכים נלווים, אולם התחלת פעילות גופנית, אפילו בגיל שלישי, מומלצת בכל שלב, ועשוייה להועיל מצב קיים (כמובן, בהתחשב ברקע רפואי, ובמגבלות פיזיות של הפרט).


היתרונות של פעילות גופנית בכלל ידועים, ואין ספק לגבי החשיבות המניעתית בתרגול קבוע של פעילות גופנית על סוגיה וענפיה, ולגבי השפעת הפעילות הגופנית על איכות החיים של הפרט וסיגול אורח חיים בריא יותר וארוך יותר. באמצעות פעילות גופנית מתאימה ניתן להאט תהליך הזדקנות, ולשפר תפקודי גוף ונפש.


הגיל השלישי הינו שלב בחיים בו יש השפעה של משתנים רבים השלובים זה בזה. ההשפעה שלהם באה לידי ביטוי על הבריאות, צרכים, סגנון חיים ומצב הרוח. ממחקרים אחרונים בתחום הגריאטריה, עולה כי ההמלצות לפעילות גופנית בגיל מבוגר אינן מגבילות סף עליון מבחינת הגיל, הווה אומר, שפעילות גופנית מומלצת בכל גיל, אפילו המבוגר ביותר. ברור, עם זאת, שפעילות גופנית בגיל מבוגר צריכה להיות מותאמת וספציפית למתעמלים, ובו-בזמן לקחת בחשבון שינויים אפשריים בקרב המתעמלים, בהתאם לשינויים במערכת שלד-שריר אצלם (אוסטיאופורוזיס, סרקופניה, שינויים אוסטיאו-ארטריטיים), שינויים במערכת קרדיווסקולרית, מערכת הנשימה, שיווי משקל, טיפול תרופתי המותאם להם, ושינויים קוגניטיביים תלויי גיל:

  • בקבוצות פעילות גופנית בגיל 70 נמצאו פערים של 12% בקצב התמותה לאורך 8 שנים בין קבוצה מחקר שעשתה פעילות גופנית לעומת קבוצה יושבנית שלא הייתה פעילה גופנית. בדיקה זהה על קבוצת בני גיל 78 מצאה פער אף גדול יותר בין הקבוצות (קרוב ל- 25%)!
  • עוד מוסיף המחקר, כי לא רק המשכיות בפעילות גופנית, אלא אפילו התחלת פעילות גופנית בגיל מבוגר מאוד הייתה קשורה לתפקוד טוב יותר, והשרדות טובה יותר.


הפעילות הגופנית מסייעת לשיפור תפקוד ולאריכות חיים במס' מישורים: שיפור יכולת קרדיווסקולרית, הפחתה באיבוד מסת שריר (סרקופניה), הפחתה בהשמנה, שיפור תפקודי מערכת חיסונית, דיכוי מנגנוני דלקת כרוניים. כמו כן ידוע חד-משמעית שפעילות גופנית בגיל השלישי מצמצמת משמעותית נפילות, שברים על רקע אוסטיאופורוטי כתוצאה מכך וסיבוכים אפשריים (ממוגבלות בתפקוד, דרך ריתוק לכיסא גלגלים ועד למוות תוך שנה מרגע הנפילה).


בנוסף לשינויים הפיזיים, נמצא כי הפעילות הגופנית מביאה לירידה ברמת המתח ולשיפור בתפקוד הגופני, התעמלות יכולה להביא לרגיעת שרירים וגורמת לתחושת רגיעה כללית. וחל שיפור במצב הרוח הכללי בזמן הפעילות ולאחריה- זו נקודה קריטית וחשובה בעיקר בקרב בני הגיל השלישי, ששינויים אישיים, שינויי מצב רוח על רקע אישי ותרופתי עלולים להיות חלק מהשגרה.


לסיכום: הבשורות הטובות הן שעם העלייה בתוחלת החיים קיימת גם עלייה במודעות לגבי יתרונות הפעילות הגופנית גם בגיל השלישי (ואפילו אלו הנחשבים למבוגרים מאוד, 85 ומעלה!). אנחנו פוגשים את המתעמלים הללו במסגרות שפתוחות לקהל הרחב (חדרי כושר, שיעורי סטודיו, אימונים אישיים וכו'...) כמו גם במסגרות המיועדות לקבוצת גיל שלישי. חשוב מאוד לדעת מה מטרות העבודה עם מתעמלים כאלו, כיצד מתקדמים עימם, מה מותר ומה אסור, מה מומלץ וממה יש להיזהר, על מנת שנוכל לסייע להם, לקדם אותם מבלי לסכנם. בהצלחה!


 
התקשרו 03-5221242
או מלאו את הטופס.
צוות הג'ימנסיה יחזור אליכם
בהקדם האפשרי:
    

 

הג'ימנסיה - בית הספר להסמכת מדריכי כושר ותנועה

מרכז ויצמן - רחוב ויצמן 14, תל-אביב
טלפון: 03-5221242

הצהרת נגישות